Растително дъбена кожа

Растително дъбена кожа

Процесът, чрез който необработените животински кожи се превръщат в кожа за различните продукти се нарича дъбене. Това е един от основните методи за производство на кожа, които се използват днес - приблизително 10 % от всички кожи са дъбени с растителен произход.
Тази техника включва използването на естествени танини за промяна на протеиновата структура на кожата. Танините са клас полифенолни биомулекули, чието име произлиза от латинското Tannum, което означава "дъбова кора", тъй като в миналото се е използвала кора от дъб, или друго дърво за щавене на животинска кожа. По същество тези отганични вещества имат три функции: - запазване, укрепване, и придаване на цвят на кожата.

Ако сте любители на виното ще разберете, че отличителният вкус на всяка бутилка се влияе от танини, разположени в гроздето. Танините също са често срещани в различни концентрации (в други плодове, растителни видове и семена), където те са силно забележими, поради острия си вкус. Но когато става дума за дъбене на животинска кожа, кората на дърветата, листата и корените често са предпочитани, поради изключително високата концентрация на танин. Списъкът на дървесните видове, често използвани за направа на телешка кожа включва:

- бреза
- кестен
- мимоза
- дъб
- върба

 

Историята на дъбената кожа е тясно свързана с историята на човешкото развитие. Една от четирите праисторически техники за дъбене, нашите предци за пръв път използвали преди около пет хиляди години в Шумер (днешен Ирак и Кувейт), където кожите били напоявани с вода, пълна с мимоза. Получената кожа се използвала за създаване на примитивни видове дрехи, камуфлаж за лов, както и чанти за вещи.
По късно цивилизациите, подобно на древните египтяни и вавилонци, продължили да се усъвършенстват в растителното дъбене, но първо римляните регулирали индустрията. Това позволило на тоскански майстори да усъвършенстват изкуството на изработката на кожени сандали. До днес регионът запазва своята богата социо-културна история. Съвременните занаятчии, които продължават да практикуват растително дъбене за направата на различни кожени продукти, използват хиляди години, предаван човешки опит.

 

ПРОЦЕС НА ТЕНИРАНЕ

1. Втвърдяване
Кожите се осоляват, за да се предотврати растежът на бактерии.

2. Вар
За да се премахнат космите и мазнинните отпадъци, кожите се напояват в мляко от вар.

3. Накисване
За да се намали нивото на pH нa кожите, те се накисват в друг химически разтвор.

4. Дъбене
В продължение на 30-60 дни кожите се преместват редовно в различни барабани, пълни с разтвори за дъбене, с различна концентрация.

5. Сушене
Кожите се отстраняват от барабаните, и се сушат в продължение на няколко дни.

6. Подготовка за работа
Кожата се опъва, подрязва и измерва. В зависимост от начина на използване, могат да се прилагат и други довършителни процедури.


КОЖАТА В ПРОИЗВОДСТВОТО

Материалите, използвани в производството на кожа, често са продукт на месопреработвателната промишленост. След като пристигнат, те трябва незабавно да се осолят, за да се предотврати бактериален растеж. Следващата стъпка е да се премахнат вълна, косми и мазнини. Това се постига чрез "варене", което включва накисване на кожите в големи въртящи се барабани, пълни с естествени химикали, както и мляко от вар (калциев хидроксид).
Преди да започне тениране pH на кожата трябва да се снижи отново. Фазата на рехидратация понякога наричана "де-варуване". След което кожата отново се връща към барабаните, където се третират с друг химически разтвор.

Дъбене.
След като кожите са готови, те се поставят в барабани, пълни с растителни танини и вода. Точната комбинация от танини се прави от майстор танер, който внимателно манипулира таниновия бленд, в зависимост от вида кожа, която се стреми да произвежда, като се има предвид съображения, като цвят, сила и усещане.
За период от около месец се сменят редовно в различни барабани с малко по-висока концентрация на танина киселина.

Подготовка за работа
След като дъбенето приключи, влажните кожи се отстраняват от барабаните и се оставят да изсъхнат. Тъй като всички естествени мазнини са изгубени е необходимо кожата да се "смаже" със смес от масла и восъци. Това подобрява концентрацията на цвета и общата издръжливост, намалявайки вероятността от напукване на кожата в бъдеще. След това омазнената кожа се опъва, подрязва и измерва.

 

ПРЕДИМСТВА НА РАСТИТЕЛНО ДЪБЕНИТЕ КОЖИ БЕЗ ХРОМ

Има много причини, поради които дъбената кожа от растителен произход се счита за еталон в кожената промишленост. Нека разгледаме благоприятните физически характеристики, които притежава.
Растително дъбената кожа по-специално е известна със своята здравина. Ако се грижим правилно за нея, животът и може да продължи по-дълго от човешкия.
Освен трайността, процесът на дъбене дава също различен, донякъде сладък аромат, който асоциираме с кожата. Абсорбацията на танини прави цветовете особено богати и дълбоки по характер - естествени земни тонове, като бежово и кафяво.
Тъй като растителното дъбене не изисква синтетични покрития, кожата се оставя да диша. В резултат на това, тя е в състояние да абсорбира влага и масла, което от своя страна спомага за здравината и еластичността и. Фактът, че кожата е старателно произведена от занаятчии, които разчитат на вековни техники, е част от радостта от притежаването на растително дъбен кожен портфейл. Както и усещането за престиж, което предизвиква. В обобщение - растителният тен е най-екологичният метод за производство на кожа. Повече за това ще ви споделим по-късно, но си струва да се отбележи, че по време на производствения процес се използват само естествени и органични вещества.

НЕДОСТАТЪЦИ НА РАСТИТЕЛНО ДЪБЕНИТЕ КОЖИ БЕЗ ХРОМ

Докато плюсовете далеч надвишават минусите, в съзнанието ни изплуват няколко недостатъка, с които трябва да сте наясно. Единият е, че растително дъбените продукти по правило са по-скъпи. Важно е обаче да се вземат предвид и други съображения, като например високото качество, дълголетие и естетика. Както се казва в една поговорка: "Получавате това за което плащате" - особено тук. Една от причините, поради която растително дъбена кожа без хром има по-висока цена е, че производството отнема повече време от другите видове кожа (до два месеца). За сведение - 90% от производството на кожите може да се постигне за един ден. Съответно полученият материал няма общо с качеството на растително дъбената кожа.

По отношение на физическите атрибути, например чанти, портфейли, и колани, и т.н. растителните кожи могат първоначално да се усещат твърди, но постепенно омекотяват текстурата си. И тъй като не се третира със синтетични химикали растителната кожа има по-високо ниво на водоустойчивост.

РАСТИТЕЛНО ДЪБЕНЕ СРЕЩУ ХРОМОВО ДЪБЕНЕ

Както вече споменахме, по-голямата част от кожата вече е хромирана. Самият метод е изобретен през 1858 г. Вместо естествени растителни танини се използва разтвор на химикали - предимно киселина хром-сулфат. Използва се и за затъмняване на цвета на кожата. Основният принцип е същият (промяна на протеиновата структура на кожата), но процесът е значително по-евтин, разчитайки повече на автоматизирани машини, отколкото на ръчен труд.
Устойчивостта е ключова за заинтересованите страни в кожената промишленост, и е от решаващо значение да се вземе предвид въздействието върху околната среда на двата метода за дъбене. Растителното дъбене се счита за по-екологичен вариант. С течение на времето растителни кожени изделия, естествено ще се разградят, докато хромово дъбените предмети ще прекарат стотици години в природата.

В заключение ще кажем, че поставяйки предимствата и недостатъците на растително дъбената кожа на везна, категорично можем да заявим, че тя е в пъти по-добрият избор за ценителите на качеството и за любителите на природата.

Качество и уникалност, съчетани с изкуство и прецизност,

прочети още

Днес ще ви разкажем за една от най-здравите и красиви кожи, наречена Шел Кордован или Кордован. Това е една от малкото кожи, която има свое собствено име. То произлиза от името на града Кордоба в Испания, където тази кожа е била произведена за първи път през VII век.

прочети още

Ще ви разкажем защо е много по-добре да си купите изделие от естествена кожа и ще ви помогнем да се убедите, че няма да сгрешите в избора си.

прочети още

Един от въпросите, които 90% от клиентите си задават когато си купуват облекла, обувки, чанти или аксесоари от кожа, е дали наистина този продукт е от естествена кожа или не.

прочети още

Създаването на красивa и завършенa рамка не е проста задача.

прочети още

Логото е символ, който присъства на абсолютно всеки наш аксесоар.

прочети още

Впечатляващото при нас е завършеният вид на нашите изделия. Финишът се прави също ръчно и това определя цялостната визия на аксесоарите ни. Това е сложен процес, който често отнема продължително време и изисква прецизност и концентрация.

прочети още

За нас доживотната гаранция означава, че ние заставаме зад всяко едно изделие, което напуска нашата работилница.

прочети още

Вече можем да гравираме вашите инициали, име, дата, или кратки послания. Гравирането е перманентно и няма да избледнее или да се заличи с времето. Текстът ще бъде изчистен и четливо направен.

прочети още

Притежавайки този компактен и удобен монетник под ръка, вие може бързо да реагирате при наличие на по-малки заплащания.

прочети още