Всичко, което трябва да знаете за кожата Шел Кордован

Всичко, което трябва да знаете за кожата Шел Кордован

Какво представява кожата Кордован и защо е толкова скъпа?


Кожата Кордован е конска кожа, която се намира в горната задна част на гърба на коня, близо до опашката. Кордован е междинната мембрана между два слоя епидермис и затова добиването и е по-сложно и трудоемко. От една сурова конска кожа се произвеждат само две парчета Кордован, достатъчни за направата на един чифт обувки.
Високота цена се определя и от факта, че суровите кожи са остатъчен продукт от хранителната индустрия. Конете не се отглеждат масово с тази цел и има много малко страни в света, като например Франция и Канада, откъдето суровата кожа може да се достави.
Друга причина за високата цена е фактът, че обработката отнема много време. Например дъбенето на суровата кожа в топла баня от растителни и животински масла отнема 60 дни, а съхненето, около 90. Целият процес трае около 6 месеца.
Кордован се обработва продължително и на ръка, от много малко фирми по света, което допринася за изключителните качества на кожата по отношение на здравина, текстура, външен вид и миризма. Понякога клиентите трябва да чакат с месеци, за да се сдобият с такава кожа.
От следващото видео можете да научите повече за производствения процес в Horween Leather Co. https://vimeo.com/4814754


За какво се използва Кордован?


В миналото Кордован се е използвала за направата на красиви кожени пана, които са украсявали стените на замъците в Испания. От Кордован са правени също мебели, брони за войниците, карти. И до днес в Кордоба има майстори, които правят такива кожени пана, най-известестни са Meryan в Кордоба, които произвеждат кожени пана, папки, карти, декорации от Кордован.

През 19 и началото на 20 век Кордован се употребява основно за направата на колани за заточване на бръсначи. След края на Първата световна война, когато са измислени самобръсначките, Кордован започва да се използва в обувната промишленост. Особено известни са били работните боти и ботуши от Кордован, поради здравината на кожата.
Днес, Кордован се използва основно за направата на обувки. Казват, че хората които имат такива обувки, въпреки, че цената им започва от 500 долара, са мъже с изкючителен стил и повечето са влюбени в обувките си от Кордован. Не само защото те имат невероятно красив външен вид и са стилни, но също могат да издръжат цял един живот. Едно от водещите списания за мъжки стайлинг Gentleman Gazette посвещава една доста обширна статия за обувките Кордован.
Най-известните производители на обувки от Кордован са Alden, Allen-Edmonds и Crockett & Jones, Viberg, Carmina и Rancourt.

Различни майстори-кожари по света използват Кордован за направата на портфейли, колани, каишки за часовници, монетници, ключодържатели и др.

 

Какви разцветки е Кордован?


Тъй като кожата Кордован не е много податлива на боядисване, продуктите от тази кожа са предимно в различни нюанси на кафявото или в черно, но може би най-известния цвят е цвят N 8 или така нареченият цвят Кордован, който е тъмно бургунди. С времето този цвят става по-червен и по-малко кафяв. Други известни цветове са натурален, уиски, бренди, нейви, черен.

Съществуват и по-рядки цветове, разновидности на основните. Най-предпочитаните от тях са метално сиво, равело, винтидж кафяво, тъмен коняк, наситено синьо.
Пълната гама на цветовете на Кордован можете да видите тук.
http://www.keikari.com/english/horweens-shell-cordovan-colours/ 

Защо да изберем Кордован?


Кожата Кордован е изключително здрава. Порите в тази част на тялото на коня са почти невидими за човешкото око. След първоначалната специална обработка восък, телешка мас, ланолин и парафин, Кордован става водоустойчива и издържлива на разтягане. Тя не се набръчква, по-скоро се деформира вълнообразно, но вълничките могат да бъдат изгладени и така оригиналният външен вид на изделието от Кордован да се възстанови. Ако имате обувки от такава кожа и се грижите добре за тях, те могат да издъжат до края на живота ви.
Друга основна характеристика на Кордован е че тя остарява красиво и с времето придобива уникална патина. Според Ник Хоруин, собственикът на Horween Leather Co. , една от най-известните фабрики за производство на Кордован, която се намира в Чикаго, тази изключителна кожа по качество напомня на бутилка добро вино: колкото повече отлежава, толкова по-добро става.

Снимките за тази статия ни бяха любезно предоставени от:
Shell Cordovan&Leather Craft https://www.instagram.com/strhandmade/?hl=en 
Jim Pietryka via Facebook и групата за любители на обувки Кордован : https://www.facebook.com/groups/754888848348949/ 

Други източници за Кордован:


Интервю с Ник Хоруин, собственик на Horween Leather Co. :

https://bestleather.org/all-about-shell-cordov 

https://ashlandleather.com/blogs/inside-ashland 

Видео, в което Фил Кейлъс разказва за кожата Кордован:

https://www.youtube.com/watch?time_continue=42&v=pikM29gYycQ&feature=emb_logo 

Списание за мъжки стайлинг Gentleman’s Gazette:

https://www.gentlemansgazette.com/cordovan-leather-from-horween/ 

Видео, в което се обяснява как да се грижите за обувки от Кордован:

https://www.youtube.com/watch?v=XQmjGNsbWFI

Качество и уникалност, съчетани с изкуство и прецизност,

прочети още

Днес ще поговорим за една изключително стара, но много интересна практика за обработка на кожи.

прочети още

Ще ви разкажем защо е много по-добре да си купите изделие от естествена кожа и ще ви помогнем да се убедите, че няма да сгрешите в избора си.

прочети още

Един от въпросите, които 90% от клиентите си задават когато си купуват облекла, обувки, чанти или аксесоари от кожа, е дали наистина този продукт е от естествена кожа или не.

прочети още

Създаването на красивa и завършенa рамка не е проста задача.

прочети още

Логото е символ, който присъства на абсолютно всеки наш аксесоар.

прочети още

Впечатляващото при нас е завършеният вид на нашите изделия. Финишът се прави също ръчно и това определя цялостната визия на аксесоарите ни. Това е сложен процес, който често отнема продължително време и изисква прецизност и концентрация.

прочети още

За нас доживотната гаранция означава, че ние заставаме зад всяко едно изделие, което напуска нашата работилница.

прочети още

Вече можем да гравираме вашите инициали, име, дата, или кратки послания. Гравирането е перманентно и няма да избледнее или да се заличи с времето. Текстът ще бъде изчистен и четливо направен.

прочети още

Притежавайки този компактен и удобен монетник под ръка, вие може бързо да реагирате при наличие на по-малки заплащания.

прочети още