Как да различим естествената от изкуствената кожа

Как да различим естествената от изкуствената кожа

Натисни, подуши, намокри
или 5 не толкова познати начина да различим естествената от изкуствената кожа

Един от въпросите, които 90% от клиентите си задават когато си купуват облекла, обувки, чанти или аксесоари от кожа, е дали наистина този продукт е от естествена кожа или не.

Изпитвали сме това съмнение неведнъж и в много от случаите, това, което би трябвало да ни даде отговор за автентичност, са етикетът, цената и думата на продавача.

Ако тези три неща не са ви достатъчни, препоръчваме ви да прочетете  тази статия, в която ще се запознаете с 5 не толкова традиционни метода за различаване на естествената от изкуствената кожа. Някои от тях може да ви се сторят странни, но всички те са изпитани с годините и вършат работа.

1. Методът с порите.
Тъй като ествената кожа е направена от кожата на животно, тя носи несъвършенствата на всяка кожа. Точно затова, ако се вгледате добре, ще видите, че порите не са еднакви по големина и форма. Текстурата на изкуствената кожа е с еднакви пори, нещо което в живата природа не съществува. Погледнете горната страна на дланта си и ще се уверите сами.

2. Методът с бръчките
Натиснете коженото изделие с пръст и вижте дали се получават бръчки около пръста ви при натиска и дали те изчезват като отдръпнете пръстта си. Ако това е така, не се цупете, а се усмихнете, това означава, че материалът е естествен.

Ако искате да продължите да проверявате, може просто да помиришете изделието. Тук вероятно продавачите ще ви гледат с недоумение, но какво от това, всеки си има по някоя странност.

3. Методът на помирисването
Ако помиришете естествената кожа, ще видите, че тя мирише на нещо живо и топло. Всъщност ако не сте сигурни как точно трябва да мирише естествената кожа, можете да си направите експеримент в някой магазин за чанти. Поискайте да ви дадат две чанти: една от естествена кожа и една от изкуствена. Забучете носа си и веднага ще научите как да правите разликата. Ако не запомните миризмата на естествената кожа, то поне ще запомните, че изкуствената мирише на пластмаса.


4. Методът на дупките от опъковата страна
Огледайте изделието от опъковата страна. Ако дупчиците на шева не са еднакви по големина и имат малки велурени власинки, това означава, че изделието е от естествена кожа.

5. Метод на водната капка
Естествената кожа попива влагата, затова ако поръсите няколко капки вода, тя ще попие почти веднага. Ако направите това върху изкуствена кожа, водата ще остане на повърхността. Екстремна версия на този метод е да се пробва с наплюнчен пръст, но ние не го препоръчваме поради хигиенични причини.

Заключение

Тъй като изделията от естествена кожа са доста по-скъпи като цена, не оставяйте някои недобросъвестни търговци да ви измамят. Ако сте от хората, които не се доверяват лесно на думата на непознат, на етикета на изделието и на цената, вземете нещата в свои ръце и направете проверка сами. Желаем ви успех.

Люси Йорданова - Луира

 

Качество и уникалност, съчетани с изкуство и прецизност,

прочети още

Днес ще поговорим за една изключително стара, но много интересна практика за обработка на кожи.

прочети още

Днес ще ви разкажем за една от най-здравите и красиви кожи, наречена Шел Кордован или Кордован. Това е една от малкото кожи, която има свое собствено име. То произлиза от името на града Кордоба в Испания, където тази кожа е била произведена за първи път през VII век.

прочети още

Ще ви разкажем защо е много по-добре да си купите изделие от естествена кожа и ще ви помогнем да се убедите, че няма да сгрешите в избора си.

прочети още

Създаването на красивa и завършенa рамка не е проста задача.

прочети още

Логото е символ, който присъства на абсолютно всеки наш аксесоар.

прочети още

Впечатляващото при нас е завършеният вид на нашите изделия. Финишът се прави също ръчно и това определя цялостната визия на аксесоарите ни. Това е сложен процес, който често отнема продължително време и изисква прецизност и концентрация.

прочети още

За нас доживотната гаранция означава, че ние заставаме зад всяко едно изделие, което напуска нашата работилница.

прочети още

Вече можем да гравираме вашите инициали, име, дата, или кратки послания. Гравирането е перманентно и няма да избледнее или да се заличи с времето. Текстът ще бъде изчистен и четливо направен.

прочети още

Притежавайки този компактен и удобен монетник под ръка, вие може бързо да реагирате при наличие на по-малки заплащания.

прочети още