Разликата между телешка, агнешка и козя кожа

Разликата между телешка, агнешка и козя кожа

Телешката и агнешката кожа са две от най-изявените, разпространени и използвани за приготвяне на топли дрехи. Те са едни от най-трайните видове кожа, които се използват както за създаване на палта, така и за мотоциклетна екипировка, като якета и ботуши. От друга страна козята кожа е по-мека и е може би най-добрата материя за изработване на чанти. Тя намира приложение и при създаването на аксесоари, като малки кожени торбички, сакове, куфари, а също така и за обложки на книги.  

 

  • Телешка кожа

  Кожата от крава е здрава и издръжлива. Тя е по-плътна от другите два вида, по-силна и по-малко вероятно да се разкъса. Кожата може да бъде обработена по-детайлно (но и изисква повече усилия и инструменти) и е устойчива на вода и мръсотия. Това прави телешката кожа добър избор за портмонета, чанти, ботуши, колани, седла и връхни дрехи. С времето тя променя формата си спрямо потребителят на когото е, така че колкото повече използвате аксесоарът, толкова по-удобен и красив ще става. Кожата от крава също е отлична за домашно обзавеждане. Перфектна е за фотьойли, дивани, както и за коженият салон на вашата кола.

  Преди да бъде обработена за създаване на различни изделия, телешката кожа (наричана още – Cowhide) е в най-натуралният си вид, с естествени цветове и козина по нея.

  Веднъж след като бъде свалена кожата, тя се осолява и се разпределя по цвят и размер. След като кожата постъпи в работилницата тя бива ощавена и обработена, за да стане по-мека, но също така и издържлива. След това тя бива оставена да изсъхне по естествен начин, преди да се отделят най-добрите партиди, от тези, които имат дефекти (наранвания и белези).

  Телешката кожа е много по-плътна и издържлива на времето от другите две кожи. От нея могат да бъдат създадени страхотни луксозни мъжки якета, както и портфейли. Тя е предпочитана от мотористите и професионалните шофьори.

 

  • Агнешка кожа

  Агнешката кожата е по-мека и също така е по-лека. Заради това и някои хора смятат, че е много по-удобна за облекла, заради тези нейни черти. Да, това е факт. Агнешката кожа е перфектна за едно елегантно и стилно яке, както на допир, така и на визия. Също така е по-разтеглива, по-гъвкава и е страхотна за ръкавици. Освен това тя е добър изолатор и осигурява топлина през зимата. Разтегливостта на тази кожа я прави отличен материал за портмонета, поли и якета. Панталоните от агнешка кожа са много удобни за носене, но тя не е пригодена за тях, защото с времето се разпъва значително и те ще увиснат. Тази кожа не е толкова устойчива на увреждане, колкото телешката, така че трябва да се отдели специално внимание и време, за да се защитят и съхранят дрехите правилно, както и да се премахне всичко, което би могло да я изцапа. Голям плюс е, че агнешката кожа е огнеупорна и е добър изолатор.

  Телешката кожа без съмнение е по-трайна, в сравнение с агнешката. Агнешката кожа е обект на износване и е по-уязвима в сравнение с другите кожи. 

  Някои хора казват, че телешката кожа е по-мека от агнешката, а други обратното. Истината е, че разликата е съвсем малка, що се отнася до мекота и гладкост.

 

 

  • Козя кожа

  Козята кожа, подобно на телешката, може да бъде поддържана и обработвана (макар и не толкова детайлно) и да бъдат изработявани различни продукти от нея. Телешката кожа е по-трайна в сравнение с тази от коза, заради своята плътност, но истината е, че и двете кожи си имат своите приложения, превъзходства и недостатъци (особено когато става въпрос за обработка).

  Тъй като козята кожа не е толкова дебела, колкото телешката тя е значително по-удобна за шиене на машина. Шиенето на телешката кожа изисква тежка машина, способна да пробива дебелата кожа, или най-малкото значително количество работни инструменти, за да се справят с плътността и. Кожата от коза е много по-тънка и мека, което я прави отличен избор за ръчно изработени книжни връзки, чанти, обложки за книги, дрехи и ръкавици. Плюс е, че кожата от коза е също по-устойчива на вода, отколкото телешката, поради присъствието на ланолин в нея.

  В крайна сметка, кожата, която избирате за вашия занаят, или употреба зависи от изделието, което планирате да направите (или закупите) и дебелината, необходима за него. За елементи, които изискват дълготрайност и по-голяма плътност най-добра е телешката кожа. Ако искате да имате чифт меки мокасини за новородено, или да използвате мека кожена риза, кожата от коза е по-добър избор.

Качество и уникалност, съчетани с изкуство и прецизност,

прочети още

Днес ще поговорим за една изключително стара, но много интересна практика за обработка на кожи.

прочети още

Днес ще ви разкажем за една от най-здравите и красиви кожи, наречена Шел Кордован или Кордован. Това е една от малкото кожи, която има свое собствено име. То произлиза от името на града Кордоба в Испания, където тази кожа е била произведена за първи път през VII век.

прочети още

Ще ви разкажем защо е много по-добре да си купите изделие от естествена кожа и ще ви помогнем да се убедите, че няма да сгрешите в избора си.

прочети още

Един от въпросите, които 90% от клиентите си задават когато си купуват облекла, обувки, чанти или аксесоари от кожа, е дали наистина този продукт е от естествена кожа или не.

прочети още

Създаването на красивa и завършенa рамка не е проста задача.

прочети още

Логото е символ, който присъства на абсолютно всеки наш аксесоар.

прочети още

Впечатляващото при нас е завършеният вид на нашите изделия. Финишът се прави също ръчно и това определя цялостната визия на аксесоарите ни. Това е сложен процес, който често отнема продължително време и изисква прецизност и концентрация.

прочети още

За нас доживотната гаранция означава, че ние заставаме зад всяко едно изделие, което напуска нашата работилница.

прочети още

Вече можем да гравираме вашите инициали, име, дата, или кратки послания. Гравирането е перманентно и няма да избледнее или да се заличи с времето. Текстът ще бъде изчистен и четливо направен.

прочети още

Притежавайки този компактен и удобен монетник под ръка, вие може бързо да реагирате при наличие на по-малки заплащания.

прочети още